Su yalıtım uygulamaları 27.11.2017 tarihinde yayınlanan Su Yalıtımı Yönetmeliği ile yasal bir zorunluluk haline geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 03.07.2017’de yayınladığı Planlı Alanlar imar Yönetmeliği ile binalarda su yalıtımı zorunlu hale gelirken, uygulamanın esaslarını belirleyecek olan Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği de 27.10.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayınlanan “Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği”, 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.
Bu Yönetmeliğin amacı; binalarda yapı elemanlarının muhtelif yollarla suya veya neme maruz kalması sonucu oluşan korozyon, dayanıklılık ve dayanım kayıpları gibi etkenlerle sürdürülebilirlik, sağlık ve kullanım yönünden risk oluşturan durumlara karşı, tasarım ve yapım bakımından alınacak önlemler ve uyulacak kurallara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.
1 Haziran 2018 tarihinden sonra aşağıda belirtilen kararlar alınmıştır.
1-Binaya ait taşıyıcı bölümlerin su yalıtım detayları artık projede gösterilecek:
• Su yalıtım detayları, drenaj sistemleri ve kullanılacak malzemelerin ilgili standartları da belirtilerek, mimari ve tesisat projelerinde gösterilecek.
• Temel altı, iksa yüzeyleri, dilatasyon gibi taşıyıcı unsurlarla ilişkili su yalıtım detayları ayrıca statik projede de belirtilecek.
2-Uygulama ve tasarım kuralları oluşturuldu:
• Yeni binalarda yapılacak su yalıtımı, yapı elemanlarının suya maruz kaldıkları taraftan (pozitif) uygulanacak.
• Su yalıtımı uygulama öncesi yüzey hazırlığı ile ilgili kurallara uyulacak.
3-Bina genelinden, tasarım ve malzeme seçimine kadar özel şartlar getirildi:
• Yönetmelik, bina geneli için tanımlanmış hükümleri ayrıca temel, döşeme ve perde duvarlar, balkon ve çatılar, ıslak hacimler, su depoları ve havuzlarda yapılacak su yalıtımı uygulamaları ile birlikte, gerek tasarım ve malzeme seçimi, gerekse de uygulamaya dair özel şartlar getirecek.
• Proje detaylarında yer alan ve kullanılması öngörülen su yalıtım malzemelerinin, ilgili ulusal uygulama kuralları standartlarında, teknik şartnamelerde ve bu yönetmelikte tanımlanmış olan asgari performans karakteristiklerini sağlaması gerekecek.
• Malzemelerin performans özelliklerinin sağlandığı kalınlık ve/veya sarfiyat bilgilerinin proje detaylarında gösterilmesi zorunlu hale getirildi.
4- Tüm binalarda subasman seviyesine kadar yalıtım şartı:
• Temel ve perde duvarlarda yapılacak su yalıtımı uygulamalarının, bodrumlu veya bodrumsuz tüm binalarda, en az subasman seviyesine kadar yalıtımın sürekliliği sağlanacak şekilde devam edecek.
• Toprakla temas eden yüzeylerin (temeller, perde duvarlar, döşemeler vb) su yalıtımı tasarımı binanın kullanım amacı, yapısal özellikleri, temel tipi ve derinliği ile birlikte, zemin ve temel etüt raporunda belirtilen zemin özellikleri (geçirgenlik, yeraltı su seviyesi,
zeminin/ suyun kimyasal özellikleri ve benzeri) ve mevsimsel olarak en yüksek yeraltı su seviyesi dikkate alınarak yapılacak.
5-Yüksek binalarda basınçlı su etkisine karşı yalıtım zorunluluğu:
• Yapı yüksekliği 51,50 metreyi aşan veya kapalı kullanma alanı 10 bin m2’den fazla olan bodrumlu binalarda, her koşulda basınçlı su etkisine karşı su yalıtımı yapılması zorunlu hale getirildi.
6-Temeli su seviyesinin altında olan binalarda yalıtım zorunlu hale getirildi:
• Temel ve/veya perdeleri yeraltı su seviyesinin altında bulunan binalarda, zeminin geçirgenliğine bakılmaksızın dıştan etki eden basınçlı su etkisine karşı yalıtım önlemleri alınması zorunlu hale getirilecek.
7-Çatının türü, eğimi ve kullanım amacına uygun su yalıtımı tasarlanacak:
• Balkon ve çatılarda uygulanacak olan yalıtım detaylarında yüzeyin eğimi, alanı, kullanım amacı, çatının türü, bitkilendirme yapılıp yapılmayacağı, maruz kalacağı en düşük ve en yüksek sıcaklıklar, rüzgâr yükleri, yağış miktarı, güneşin zararlı ışınları gibi iklim koşullarına bağlı etkiler dikkate alınacak.
• Toprak veya dış hava ile temas eden eğimli çatılar, teras çatılar (gezilen veya gezilmeyen) ile balkon ve benzeri alanlardaki su yalıtım tedbirlerinde, basınçsız su etkisi dikkate alınacak.
• Çatı ve balkon yüzeylerinde suyun birikmemesi ve yapıdan uzaklaştırılması amacıyla döşenen tahliye sistemi, çatının kullanım amacı ve boyutları, yağış miktarı gibi özellikler dikkate alınarak tasarlanacak.
• Çatılardaki yağmur suyu, yapı içine alınmadan en kısa mesafeden bina dış cephesinden uzaklaştırılacak.
8-Islak hacimlerde suyun etki sınıfı göz önüne alınarak su yalıtımı tasarlanacak:
• Islak hacimlerde uygulanacak su yalıtım önlemleri kullanım yoğunluğu, ıslak hacim su etki sınıfları ve uygulama alt yüzeyleri göz önünde bulundurularak belirlenecek.
• Tasarımda konutlardaki tekil duş, banyo, mutfak ve benzeri ıslak hacimlerde su yalıtımı; yoğun olmayan basınçsız su etkisi dikkate alınacak.
•Okul, hastane ve benzeri binalardaki toplu kullanıma açık tuvalet, duş, hamam gibi ıslak hacimlerde su yalıtımı yoğun olan basınçsız su etkisi dikkate alınacak.
• Suyun birikmeden yapıdan uzaklaştırılmasına yönelik tahliye sistemleri tasarlanacak.
9-Su depoları ve havuzlarda dıştan ve içten yapılacak uygulamalarda suyun miktarı, basınç özelliği ve malzemenin
niteliğine dikkat edilecek ve her durumda yapısal geçirimsizlik de sağlanacak:
• Su depolarında, bina içinde veya dışında yer alan havuzlarda (süs, yüzme vb), büyük hacimlerde su barındıran ve dolu-boş durumları arasında duvar çeperlerinde basınç farkları oluşabilen yapılarda kullanılacak su yalıtım detayları ve kaplama malzemeleri, birbirleri ile uyumlu olacak şekilde bir bütün olarak ele alınacak ve birlikte tasarlanarak uygulama yapılacak.
• Dıştan yalıtım gerektiren su etkisine karşı, suyun miktarına ve basınç özelliğine göre içten yapılacak yalıtım uygulamalarında yüzeyler, suyun niteliğini bozmayacak malzemeler ile kaplanacak.
• Su depoları ve havuzlarda her durumda yapısal geçirimsizlik de sağlanacak.
10-Su yalıtım uygulama kuralları ile malzemelerin asgari kriterleri tanımlandı:
• Proje detaylarında yer alan ve kullanılması öngörülen su yalıtım malzemelerinin ilgili ulusal uygulama kuralları standartlarında, teknik şartnamelerde ve bu yönetmelikte tanımlanmış olan asgari performans karakteristiklerini sağlaması ve uygulama detaylarının yanı sıra, malzemelerin taşıması gereken asgari kriterlerde tanımlanması gerekecek.
Kaynak : http://www.turkchem.net/su-yalitimi-yonetmeligi-ile-zorunlu-hale-gelen-uygulamalar-nelerdir.html